De samenwerking tussen Hittech Bihca en JAWS International Recruitment – Interview met HR Manager Marieke Smit-Fenneman

De samenwerking tussen Hittech Bihca en JAWS International Recruitment – Interview met HR Manager Marieke Smit-Fenneman

Enkele weken geleden gingen Bregke en Jan-Willem bij Hittech Bihca in Winterswijk langs om Marieke te interviewen. Niet geheel zonder reden natuurlijk: we hebben het afgelopen jaar een fijne relatie met dit mooie bedrijf mogen opbouwen en dat wilden we graag met de buitenwereld delen. Het werven en duurzaam plaatsen van internationale kandidaten is een intensief traject en we zijn blij dat Hittech deze met ons is aangegaan.

Marieke Smit-Fenneman is nu een jaar de HR Manager bij Hittech Bihca en sindsdien is zij ons eerste aanspreekpunt. Jan-Willem komt regelmatig over de vloer om kandidaten voor te stellen en updates te bespreken, maar Bregke was er natuurlijk nog nooit geweest. Vlak voor het interview kregen we daarom een korte rondleiding door de verschillende werkplaatsen in het gebouw. Erg indrukwekkend om te zien hoe ze daar te werk gaan en wat voor high-tech machines er allemaal staan.

In dit interview willen we iets dieper ingaan op onze samenwerking. Mocht je daar nieuwsgierig naar zijn, lees dan vooral verder!

Wat is jouw ervaring met de recruiters van JAWS International Recruitment?

Met Jan-Willem had ik direct een klik en ik moet zeggen dat JAWS sowieso altijd goed voelde. Mijn vader heeft altijd bij Kaak gewerkt en mijn zwager werkt er nog steeds, dus de Kaak Groep kende ik al wel. Daarnaast is het natuurlijk een Achterhoeks bedrijf, dus dat maakte het wel dat ik snel vertrouwd raakte met JAWS International. Maar ook vooral het persoonlijke en niet te veel pushen vind ik prettig. Daarnaast heeft het personeel wat jullie vinden en voorstellen – wat ik ervaren heb – de juiste kennis en ervaring. Echte vakmensen, dat vind je bijna niet zomaar. Door de mensen die jullie hebben geplaatst bij ons hebben jullie kunnen laten zien wie JAWS is. En de garantie die jullie daarbij geven met de huisvesting en alles, dat de mensen ook echt in een warm nest terechtkomen. En dat past bij ons, zo zijn wij ook.

En hoe is het contact met onze backoffice?

Deskundig, goed contact, weten heel goed wat ze doen. En dat maakt het ook makkelijk als je vragen hebt, we krijgen ook altijd snel antwoord. Beide kanten spelen open kaart, de communicatie is echt top.

Hoe zie jij JAWS International Recruitment als merk?

Ik denk dat het helemaal kloppend is aan alle kanten, een totaalplaatje. Hoe jullie jezelf neerzetten, kleine dingen als professionaliteit. En ook bijvoorbeeld – wij bieden natuurlijk zelf ook taallessen aan aan medewerkers – en dat doen jullie ook.

Kun je iets meer vertellen over de taalles die jullie geven?

We hebben vorig jaar al iets in samenwerking met het Graafschap College opgezet, dat liep al toen ik hier kwam in maart. Toen hebben we dat iets specifieker gemaakt: wat willen ze leren, hoe ver zijn ze al? Ze leren dingen zoals het kopen van een brood, maar ook gesprekken in de kantine, communicatie voor als er een noodgeval is. En dat gaat allemaal heel goed, iedere week wordt de taalles gegeven. Aan het einde krijgen ze een oorkonde dus dat is ook leuk.

En op die manier laten we ook wel zien dat ze niet alleen maar medewerkers zijn, je doet hier je ding en gaat dan weer naar huis, want dat is absoluut niet zo.

Dus de collegialiteit gaat bij jullie verder na werktijd?

Zeker. We zien hier ook dat wanneer medewerkers hulp nodig hebben dat de teamleiders daar hun privé tijd voor vrij maken. Laatst was er bijvoorbeeld een internationale medewerker die ging verhuizen, dan helpen andere collega’s om zaken te regelen zoals de verzekering. En zo zijn er een tal van voorbeelden die ik natuurlijk niet allemaal kan benoemen. Maar je ziet dat het niet ophoudt als het einde werktijd is, ze zijn zo betrokken met elkaar. Je ziet dat ook terug bij de jongens die in jullie woning in Winterswijk zitten, zij hebben echt een klik met elkaar.

Wat ook wel meehelpt is dat je ziet dat de internationale medewerkers hier niet komen om financiële redenen, maar de mensen houden echt van het vak. We hebben hier ook high-tech precisiewerk, dus niet het eenvoudigere draai- en freeswerk. Als ze hier binnenlopen zie je ook echt dat mensen denken van “wow”. We hebben de nieuwste machines en dat maakt het ook gewoon leuk.

Hoe zou je het niveau omschrijven van het werk wat ze doen?

Ja het is een best hoog niveau wat je van iemand vraagt. Ze moeten ook programmeren en je moet wel echt inzicht hebben. En voor onze klanten worden er dingen gemaakt die op een honderdste van een haar nauwkeurig moeten zijn. Dat betekent ook echt dat er vakmanschap bij komt kijken. Je kunt ook blijven leren in dit vak, mensen blijven wel getriggerd. We zijn nu een jaar verder met de kandidaten via jullie, maar de meesten zien we hier groeien.

Laatste vraag: Waren er voorafgaand de samenwerking met JAWS International Recruitment nog dingen waar je huiverig voor was?

Nee helemaal niet. Ik geloof sowieso altijd in het goede van de mens. Je moet altijd zien wat mensen goed doen en niet goed doen. Of het nou een Europeaan of Nederlander is, daar zit volgens mij niet zoveel verschil in. Ik denk ook dat de landen waar deze medewerkers vandaan komen, dat de werkethos daar ook goed is. Ze zijn sociaal, pakken dingen snel op, letten goed op. Menig Nederlander zou nog wat kunnen leren van de mensen die jullie hier plaatsen.

Met een mooier compliment konden we dit interview niet afsluiten. We willen Marieke enorm bedanken voor haar tijd en de rondleiding bij Hittech Bihca in Winterswijk!

Marieke Smit-Fenneman  Hittech Bihca

Ons team met specialisten staat klaar om u vakkundig te helpen

Maak kennis met JAWS en laat contact met je opnemen