Het is weer tijd voor vakantiegeld!

Het is weer tijd voor vakantiegeld!

Kun je al wennen aan de zon die steeds meer tevoorschijn komt? De maand mei is alweer aangebroken en de zomer komt steeds dichterbij. Deze maand staat natuurlijk – naast de schattige lammetjes en zingende vogels – bekend om het vakantiegeld (de officiële term is vakantiebijslag). Iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantiebijslag. Ben jij benieuwd wanneer deze wordt uitbetaald en wat de hoogte ervan is? In dit blog hebben wij alles voor jou op een rijtje gezet!

Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld?

De meeste werkgevers keren de opgebouwde vakantiebijslag in de maand mei of juni in één keer uit. Het moment waarop de uitbetaling plaatsvindt kan per werkgever verschillen, dit kan namelijk tegelijk zijn met jouw maandsalaris, maar kan ook op een eerder of later moment. Belangrijk om te weten is dat niet iedere werkgever de vakantiebijslag in één keer uitbetaald. Er zijn namelijk ook werkgevers die dit maandelijks uitbetalen of bijvoorbeeld twee keer per jaar.

Geldt er geen cao? Dan heeft de werkgever het recht om zelf te bepalen wanneer het geld uitbetaald wordt. Goed om te weten is dat jouw opgebouwde vakantiegeld over het vorige kalenderjaar uiterlijk in juni van het daaropvolgende jaar moet worden betaald.

Is jouw werkgever door bijzondere omstandigheden niet in staat zijn om het geld tijdig uit te keren? Dan bestaat er de mogelijkheid om met werknemers een latere betaling overeen te komen. 

Op hoeveel vakantiegeld heb ik recht?

Iedere werknemer heeft recht op het minimale opbouwpercentage van 8% over het bruto jaarinkomen. Er zijn een aantal uitzonderlijke cao’s waarin een hoger opbouwpercentage is vastgesteld. Wil je weten waar jij recht op hebt? Bekijk dan de voor jou geldende cao. In de cao staat onder andere ook beschreven over welke loonbestanddelen de vakantiebijslag wordt opgebouwd. Indien er geen cao geldt wordt de vakantietoeslag opgebouwd over jouw bruto-inkomsten exclusief de winstuitkeringen en vergoedingen. Wist je dat als je recht hebt op 8% opbouwpercentage de uitkering van jouw vakantiegeld net iets minder dan het maandsalaris is? Dat klinkt goed hè! Alleen blijft hier helaas in de praktijk netto een ander bedrag van over, hieronder lees je hoe dit komt.

Hoeveel belasting betaal ik over mijn vakantiegeld?

Naast je salaris moet je ook belasting betalen over je welverdiende vakantiegeld. Vaak lijkt het alsof je meer belasting betaald over je vakantiegeld dan over je salaris. Maar dit is niet waar! Het percentage is namelijk hetzelfde. Hoe komt het dan dat dit zo lijkt? Dit komt omdat bij je maandsalaris rekening wordt gehouden met de heffingskortingen. Vakantiegeld, bonussen en andere extra’s komen daarbij op en vanaf een bepaald bedrag dalen deze kortingen. Wil jij weten hoeveel belasting jij over je vakantiegeld moet betalen? De hoogte hiervan kun je inschatten bij het Nibud.

Hoe zit het met vakantiegeld als uitzendkracht?

Als uitzendkracht heb jij net als andere werknemers recht op vakantietoeslag, voor jou dus ook een extra zakcentje. De cao die voor uitzendkrachten geldt heeft een vastgesteld percentage van 8,33% over jouw bruto salaris. 

Beëindigd jouw dienstverband? Dan heb je uiteraard nog recht op het niet uitbetaalde vakantiegeld. Dit wordt de eerstvolgende maand nadat je uit dienst treedt betaald.

Wanneer betalen wij bij JAWS het vakantiegeld uit?

Ook bij JAWS bouw je 8,33% van je bruto salaris aan vakantiegeld op. Je kunt jouw opgebouwde saldo aan vakantiegeld terugvinden op je loonstrook. Wij laten dit bedrag eind mei/begin juni uitbetalen.

Hopelijk heb je nu meer duidelijkheid over hoe het zit met jouw vakantiegeld! Heb jij nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Ons team met specialisten staat klaar om u vakkundig te helpen

Maak kennis met JAWS en laat contact met je opnemen