Hoe maak ik een cv?

Hoe maak ik een cv?

Ga jij binnenkort op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil je je cv updaten? Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan is het essentieel om een goed cv te hebben. Hoewel er tegenwoordig ook alternatieven bestaan (zoals je LinkedIn profiel), is het cv nog altijd het meest gangbaar en zullen bedrijven en intermediairs er (bijna) altijd naar vragen. Maar ook wanneer je niet direct op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is het niet verkeerd om je cv up-to-date te houden. Je weet immers maar nooit wanneer je een interessant berichtje op LinkedIn krijgt. 😉

Maar wat moet er nou allemaal in een cv staan? Waar begin je en met welk programma maak je een cv? In dit blog zetten wij alles voor je op een rij om een goed cv te houden!

  1. Wat is een cv?
  2. Wat moet er in een cv staan?
  3. Hoe maak je een cv?
  4. Een cv digitaal versturen
  5. Extra tips voor een goed cv

1. Wat is een CV?

Cv is een afkorting van curriculum vitae, wat in het Latijns ‘levensloop’ betekent. In een cv laat je dus zien wat je tot op heden allemaal hebt gedaan. Denk daarbij aan gevolgde opleidingen. Dit wordt vaak in de vorm van een (PDF) document gedaan, maar je ziet tegenwoordig ook cv-video’s voorbij komen.

2. Wat moet er in een CV staan?

Er zijn geen specifieke richtlijnen wanneer het gaat om de inhoud van een cv, dit kan verschillen per functie. Echter zijn bepaalde onderdelen zoals de contactinformatie, gevolgde opleidingen en je werkervaring belangrijk om op te nemen. Onderstaande punten zien wij graag terug in een cv:

  • Persoonsinformatie
  • Werkervaring
  • Gevolgde opleidingen
  • Cursussen en certificaten
  • Nevenactiviteiten
  • Vaardigheden

3. Hoe maak je een CV?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe maak je dan zo’n bestand? Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om een cv te maken. Je kunt het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Microsoft Word
Veelal wordt Microsoft Word gebruikt om een cv mee te maken, hier staan al veel standaard sjablonen in. Een voordeel hiervan is dat je zelf niets meer aan de opmaak hoeft te doen. Wanneer je zo’n sjabloon opent kun je hem vullen met jouw eigen gegevens en klaar is Kees!

Google Drive en Office Web Apps
Ook wanneer je geen licentie voor Microsoft Word hebt zijn er verschillende manieren om gratis een Word document te maken. Met een Google account kun je in de Google Drive een document aanmaken, wat precies op Word lijkt. Ook met je Microsoft/Outlook e-mailadres kun je online gratis gebruik maken van Word via de Office Web Apps.

Photoshop en InDesign
Ben je creatief aangelegd en heb je ervaring met Photoshop en/of InDesign? Dan kun je natuurlijk ook een cv maken met een van deze programma’s. Je kunt er de meest bijzondere creaties mee maken, al duurt dit natuurlijk wel iets langer dan met bijvoorbeeld Microsoft Word.

Online
Er zijn verschillende websites waarmee je (gratis) een cv kunt maken. Via zo’n website kun je gemakkelijk alle gegevens invoeren en vervolgens kun je het bestand downloaden. Ideaal als je niet zo handig bent met computers.

4. Een CV digitaal versturen

Belangrijk is dat je een cv als een PDF opslaat. Dit zorgt er namelijk voor dat de tekst, de indeling en eventuele afbeelding vaststaan. Wanneer je het opslaat als Word document wil er nog wel eens wat verschuiven of kunnen lettertypen veranderen. Daarnaast ziet het er een stuk professioneler uit om een PDF te versturen.

Naam document
Pas ook de naam van je document aan. Zorg ervoor dat je naam erin staat en houd het zo kort mogelijk (bijvoorbeeld ‘CV Wim Jansen’). Laat versienummers en andere onnodige informatie achterwege.

Professioneel mailadres
Heb je nog een e-mailadres uit je middelbare schooltijd welke niet zo professioneel is? Het kan zijn dat je daardoor minder serieus wordt genomen. Maak in dat geval een nieuw e-mailadres aan en gebruik alleen je voor en achternaam.

Vergeet natuurlijk niet om je cv in de bijlage te stoppen wanneer je hem per e-mail verstuurt, dat gebeurt vaker dan je denkt!

5. Extra tips voor een goed cv!

Hierbij nog de laatste tips voor een goed cv:

  • Maak het niet te lang: 2 A4-tjes is echt de max;
  • Maak je cv zo overzichtelijk mogelijk met kopjes en opsommingen;
  • Kijk je cv nog even na voor je deze verstuurt;
  • Kies een neutraal lettertype in de grootte 10 tot 12.

Klaar om te solliciteren!

Heb jij je cv afgerond? Dan ben je nu klaar om te solliciteren. Nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan ons aanbod vacatures of neem contact met ons op. 

Ons team met specialisten staat klaar om u vakkundig te helpen

Maak kennis met JAWS en laat contact met je opnemen