Op 25 november 2021 is er een akkoord bereikt over de nieuwe NBBU-cao die per 1 januari 2022 in werking is getreden. De nieuwe cao is gebaseerd op het SER-advies en wil uitzendkrachten op die manier meer perspectief bieden.
In dit blog zetten wij de belangrijkste wijzigingen van de NBBU-cao op een rij:
De maximale duur voor flexibele arbeid wordt teruggebracht van 5,5 jaar naar 4 jaar. Tot 2 januari 2023 is er sprake van een overgangsregeling.
In onderstaande tabel zie je hoe de situatie in 2021 was, hoe de situatie vanaf 3 januari 2022 is en hoe de situatie volgend jaar zal worden.
Voor de pensioenregeling wordt de wachttijd teruggebracht van 26 naar 8 weken. Dit is inclusief gewerkte weken bij andere uitzendondernemers. Iedereen die op 1 januari 2022 8 weken of meer werkzaam is als uitzendkracht, start op die datum met het opbouwen van pensioen.
Daarnaast zal er per 2022 ook pensioen worden worden opgebouwd over toeslagen en overuren.
De inlenersbeloning wordt uitgebreid met twee extra vergoedingen, namelijk eenmalige uitkeringen en de thuiswerkvergoeding. Daarnaast zijn er nieuwe regels gemaakt over de inschaling van het aanvangsloon en de initiële loonsverhoging.
Een arbeidsmigrant die nieuw is bij de uitzendonderneming en in het buitenland is geworven, heeft de eerste twee maanden recht op minimaal het voltijds minimum(jeugd)loon, ongeacht contractduur en gewerkte uren. De afspraken en voorwaarden moeten voor de komst naar Nederland duidelijk zijn vastgelegd. Wanneer een arbeidsmigrant gebruik maakt van huisvesting heeft diegene vier weken om deze te verlaten zodra de uitzendovereenkomst eindigt.
Dat waren de belangrijkste wijzigingen voor 2022. Hopelijk heb je iets aan onze opsomming gehad.
Benieuwd naar de volledige cao? Ga dan naar de website van de NBBU.
Mascha Tabois
Medewerker Backoffice & HR Support